290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Celozrnný koláč s mákem a švestkami

12. srpna 2018 v 23:07 |  Koláče

Měkké těstíčko, omamný mák a šťavnaté kořeněnné švestky <3
  • MINIMUM PŘIDANÉHO CUKRU
  • CELOZRNNÝ
SUROVINY

těsto
  • 100 g špaldové mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 50 g kokosové mouky*
  • 50 g měkkého másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 70 ml mléka
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • *kombinaci a poměr mouky lze měnit

náplň
  • 150 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce povidel (nebo marmelády)
  • švestky, vypeckované a pokrájené
  • na špičku lžičky kardamonu
  • rum a skořice dle chuti



POSTUP
  • těsto:
  • V jedné míse si smícháme mouky, sůl a kypřící prášek
  • V jiné misce si v mléce rozpustíme cukr a přimícháme žloutky a citronovou kůru
  • Do mísy s moukami vlijeme tekutý obsah druhé misky a vidličkou zamícháme. Až se směs trochu spojí, přidáme k ní nakonec měkké máslo, díky kterému nám vznikne krásně vláčné a měkké těsto, které necháme chvíli odpočinout zabalené v igelitu v lednici (můžeme si ho tak předpřipravit kdykoliv dopředu)
  • náplň:
  • V hrnci zahřejeme mléko, vsypeme do něj k a necháme pod pokličkou uvařit hustou kaši, kterou ochutíme skořicí, rumem a povidly. Makovou náplň necháme vychladnout
  • V míse smícháme švestky se skořicí, rumem a kardamonem
  • Těsto si vyválíme nejlépe na silikonové podložce do kruhového tvaru a přeneseme ho do vymazané (28-30 cm) dortové formy a propícháme ho vidličkou
  • Na těsto ve formě rozetřeme makovou náplň, do které mírně vtlačíme švestky. Případné přečnívající těsto přehneme přes náplň
  • Koláč pečeme při 180°C asi 30 minut do zezlátnutí
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama