290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

(Ne)povidloň

30. května 2018 v 22:25 |  Ostatní

  • BEZ CUKRU
  • CELOZRNNÝ


SUROVINY

odpalované těsto
  • 250 ml vody
  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 50 g másla
  • 2 velká vejce
  • špetka soli

náplň

(ne)povidla:
  • 1 menší švestkový kompot (cca 320 ml)
  • 50 g datlí
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka kardamonu (nemusí být)
  • 1/2 sáčku agaru
  • rum dle chuti
krém:
  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 g Skyru (nebo dalšího tvarohu)
  • sladidlo dle chuti (k cukr free variantě jsem použila vanilkové FlavDrops, jinak se hodí i vanilkový cukr)
  • případně k zahuštění trocha vanilkového Creme Ole pudinku bez vaření, kdyby byla náplň moc tekutá

POSTUP
  • Připravíme si "nepovidla": Švestky slijeme z nálevu, ve kterém necháme změknout datle. Řádně okapané švestky i datle dáme do mixéru společně s rumem, skořicí a kardamonem a rozmixujeme do hladka. Rozmixovanou směs přendáme do kastrůlku, zamícháme do ní agar, přivedme k varu a provaříme asi 2 minuty. Necháme vychladnout.
  • Připravíme si odpalované těsto: V hrnci necháme k varu přivézt vodu společně s máslem a špetkou soli. Pak přimícháme mouku, trochu stáhneme teplotu a rychle mícháme, dokud se těsto nepřestane chytat stěn hrnce. Necháme vychladnout a po vychladnutí do těsta elektrickým mixérem zašleháme vejce
  • Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, který jsme ještě trochu potřeli máslem. Utvoříme co nejvíc tenkou vrstvu ve tvaru čtverce. Dáme péct do trouby vyhřáté na 190°C asi na 20 minut. Troubu v průběhu pečení neotvíráme! Kdyby těsto moc hnědlo, můžeme stáhnout teplotu. Upečený zlatavý plát necháme vychladnout a připravíme si krém
  • V misce smícháme tvaroh se Skyrem, osladíme dle chuti a případně vmícháme i pudinkový prášek k zahuštění dle potřeby
  • Z vychladlého plátu sundáme pečící papír a rozřízneme ho na dvě poloviny. Jednu polovinu rozkrájíme na čtverce o libovolné velikosti (jak velké porce budeme chtít). Polovinu v celku potřeme z hladší strany připravenými "nepovidly", na které opatrně rozetřeme krém. Navrch poskládáme čtverce z druhé poloviny plátu (to kvůli snadnějšímu porcování celého dezertu)
  • Hotový Nepovidloň necháme v lednici proležet alespoň do druhého dne
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama