290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Ovesný medovník s arašídovo kokosovým krémem bez laktozy

3. března 2018 v 7:30 |  Dorty
inspirováno Jáhelným medovníkem od Mari

  • BEZ LEPKU
  • BEZ LAKTOZY
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU



SUROVINY

těsto
  • 300 g ovesné mouky
  • 70 g vlašských ořechů, namletých
  • 70 g třtinového cukru
  • 150 ml bezlaktozového mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • rum
krém
  • 120 g jáhel
  • 120 g arašídovo-kokosového másla (kešu máslo/čistě kokosové/čistě arašídové...)
  • 420 ml vody
  • med a rum dle chuti


POSTUP
  • Nejprve si připravíme krém. Jáhly vypereme v horké vodě tak, až voda, která z nich bude odtékat, nebude kalná. Necháme je okapat a vložíme je do hrnce se 420 ml čisté vody a uvaříme je do měkka. Kdyby se připalovaly ke dnu, dolijeme vodu.
  • Do uvařených horkých jáhel zamícháme med, rum a oříškové máslo a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Krém necháme vychladnout
  • Vrhneme se na medovníkové pláty. Na dva pečící papíry si namalujeme čtyři kruky (obkreslíme třeba talíř) Mě se na jeden papír vešly uhlopříčně dva kruhy o průměru 22 cm
  • Do mísy vklepneme vejce, přisypeme cukr a za stálého šlehání (ručním mixérem nebo v robotu) přiléváme mléko a rum až směs zesvětlá a nabude na objemu, vsypeme do ní mouku smíchanou s kypřícím práškem, sodou a mletými vlašáky
  • Těsto vyklenutou stranou lžíce rovnoměrně rozetřeme do připravených namalovaných kruhů na pečícím papíře a dáme je péct na 170°C asi 10 minut dozlatova
  • Vychladlé pláty stáhneme z pečícího papíru a všechny možné drobečky, které nám při manipulaci s pláty vzniknou, shromažďujeme bokem do misky k závěrečnému posypání. Pokud nám žádné nezbudou, nezoufáme a k posypání použijeme nadrcené ořechy :)
  • Jednotlivé pláty promazáváme vychladlým krémem a sestavujeme dort. Nakonec pomažeme vršek i boky dortu a celý ho posypeme drobečky (ořechy)
  • Medovník necháme proležet nejlépe do druhého dne v lednici
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama