290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Celozrnný jablečný dort

23. března 2018 v 8:17 |  Dorty

  • CELOZRNNÝ
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU v těstě
SUROVINY

korpus
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 150 g kefíru/ podmáslí/bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička pečící sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • větší špetka kardamonu (nebo perníkového koření/nemusí být)
  • 3/4 hrnku (160g) jablečného pyré
  • 4 oloupaná jabka - 2 nakrájená na malé kousky, 2 nahrubo nastrouhaná
  • 1 lžíce rumu

krém
  • 250 g mascarpone (smetanového sýra)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g lučiny (nebo tvarohu)
  • sladidlo a rum dle chuti

dušená jablka navrch
  • 2 oloupaná jablka, pokrájená na malé kousky
  • 1 lžíce jablečného pyré
  • 1 lžíce pudinku s příchutí Hruška a Levandule (Dr.Oetker, nebo libovolný, třeba vanilkový pudink)
  • trocha citronové šťávy, skořice a rumu
  • sladidlo dle chuti
dokončení
  • drcené ořechy na posypání
  • jablečné křížaly na ozdobu

POSTUP
  • V jedné míse vejce s cukrem vyšleháme v robotu nebo elektrickým mixérem do světlé nadýchané pěny (trvá to asi 3 minuty, ale je nutné této konzistence docílit)
  • Ve druhé míse smícháme mouky, kypřící prášek a sodu, sůl, skořici a kardamon
  • Do vaječné směsy za stálého míchání přilijeme kefír, rum a jablečné pyré a i suchý moučný obsah druhé mísy
  • Nakonec stěrkou do těsta opatrně vmícháme nakrájená i nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou
  • Těsto vlijeme do 22 cm vymazané dortové formy, jejíž dno jsme si vyložili pečícím papírem
  • Korpus pečeme při 180°C asi 40 minut (vyzkoušíme spejlí, zda se na ní těsto nelepí a dortový korpus necháme vychladnout)
  • Zatímco korpus chladne, připravíme si krém. Smetanu vyšleháme do tuha, osladíme a opatrně smícháme s lučinou a mascarpone. Můžeme dochutit rumem
  • Vychladlý korpus vodorovně prořízneme (2x nebo 3x, jak se nám to povede) a rovnoměrně ho promažeme připraveným krémem
  • Dušená jablka připravíme tak, že nakrájená jablka dáme do hrnce s trochou vody, citronové šťávy a rumu, přidáme skořici a dusíme pod pokličkou do změknutí. Poté za stálého míchání přilijeme pudink rozmíchaný v troše vody a až jablka zhoustnou, odstavíme hrnec z plotny, vmícháme jablečné pyré a osladíme dle chuti
  • Ještě teplá jablka rozprostřeme navrch dortu a posypeme je drcenými ořechy a jablečnými křížaly
  • Hotový dort necháme vychladit a proležet v lednici nejlépe do druhého dne

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama