290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Podzimní hruškový dort s ořechy a lehkým krémem

16. listopadu 2017 v 22:06 |  Dorty

Úplná trefa do černého pro milovníky takových těch hutných kořeněných podzimních dortíků, jako je třeba mrkvový nebo dýňový dort :)
  • BEZ LEPKU
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU



SUROVINY

korpus
  • 500 g měkkých hodně zralých hrušek, oloupaných a zbavených jádřinců
  • 100 g ovesné mouky
  • 120 g bezlepkové mouky (pokud nevyžadujete bezlepkovou variantu, použijte třeba mouku špaldovou)
  • 100 g vlašských ořechů, roxmixovaných na jemno
  • 120 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžičky pečící sody
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička rumu
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
krém
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 400 g cream cheese ballance Lidl (cream cheese light)
  • špetka skořice
  • sladidlo dle chuti
  • na promazání 140 g datlové pasty nebo datlí zalitých horkou vodou, aby změkly a poté rozmixovaných na hladký krém (nebo můžete použít i marmeládu, třeba zázvorová nebo jiná štiplavá se hodí :) Lze samozřejmě tento krok úplně vynechat
POSTUP
  • Do mísy dáme vejce, cukr, rum, oloupané a jádřinců zbavené hrušky, mléko a vše společně rozmixujeme
  • Do tekuté směsi přisypeme mouky smíchané s ořechy, kořením, pečící sodou a solí
  • Tekuté těsto vlijeme do dortové formy (22cm), jejíž dno i boky jsme si vyložili pečícím papírem a dáme péct do trouby na 180°C asi na hodinu. Díky hruškám je korpus hodně vláčný, a tak potřebuje na upečení svůj čas, nepodceňme to. Kdyby začal ze shora moc tmavnout, přikryjeme ho alobalem. Zda je hotový vyzkoušíme špejlí a pokud se na ní těsto nelepí, korpus vyndáme z trouby a necháme ho vystydnout. Mně se při pečení hodně vyboulil, ale jak chladl, postupně klesl a zarovnal se :)
  • Mezitím, co korpus chladne, připravýme si krém tak, že si společně vyšleháme tvaroh s cream cheese, ochutíme špetkou skořice a krém osladíme (použila jsem mandlové kapičky Candy splash od Frankys Bakery ;)
  • Vystydlý korpus vodorovně na dvakrát prořízneme, takže nám vzniknout tři patra. Každé patro pomažeme datlovým krémem nebo marmeládou, naneseme část tvarohového krému (od oka odebereme vždy jednu třetinu krému, aby nám to pěkně vyšlo na celý dort) a přiklopíme dalším patrem dortu. Nakonec potřeme krémem i boky dortu
  • Hotový dort necháme ztuhnout a proležet v lednici nejlépe přes noc do druhého dne
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karolina Karolina | 20. prosince 2017 v 16:31 | Reagovat

Dort byl naprosto famózní, moc jsme si pochutnali!
Po upečení se trochu srazil, takže jsem ho prořízla jenom jednou. Promazala jsem ho rozmixovanými datlemi a měkkým tvarohem a takto kontrastní chuť byla vážně vynikající. Určitě nepeču naposledy😋

2 Michelangelka Michelangelka | 30. prosince 2017 v 13:13 | Reagovat

[1]: Tak to jsem hrozně moc ráda! :))

3 WilliamEvops WilliamEvops | E-mail | Web | 6. dubna 2018 v 21:31 | Reagovat

Nicely put, Many thanks.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama