290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Bezlepkový (ne)linecký koláč s mákem a tvarohem

23. října 2017 v 14:24 |  Koláče

  • BEZ LEPKU
  • MINIMUM PŘIDANÉHO TUKU
  • MINIMUM PŘIDANÉHO CUKRU


Nutriční hodnoty na 1/10 koláče

388 Kcal
35.4 g S
17.4 g B
20 g T


SUROVINY

těsto
(pokud nevyžadujete těsto bezlepkové, použijte mouku špaldovou nebo třeba klasickou bílou, ale množství přisypávejte postupně - každá mouka saje jinak)
  • 180 g bezlepkové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 50 g másla, změklého
  • 40 g třtinového cukru
  • 70 ml polotučného mléka
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

maková náplň
  • 200 g mletého máku
  • 150 g sušených švestek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička skořice
  • kůra z 1/2 citronu, nastrouhaná
tvarohová náplň
  • 500 g polotučného tvarhu ve vaničce
  • 250 g tučného tvarohu v kostcce
  • 2 bílky
  • kůra z 1/2 citronu, nastrouhaná
  • rum a sladidlo dle chuti (použila jsem vanilkové flavdrops)

POSTUP
  • Připravíme si dvě mísy
  • Do jedné mísy vklepneme žloutky a do druhé bílky
  • Do mísy ke žloutkům přidáme změklé máslo, cukr a mléko a rozmícháme
  • Do směsi postupně přisypáváme a vařečkou vmícháváme mouky smíchané s kypřícím práškem a solí tak, aby nám vzniklo krásně vláčné a jemné těsto, které se nelepí na ruce, kterýma těsto nakonec vypracujeme. V případě potřeby mouku ubereme nebo naopak přidáme. Z těsta vytvoříme kouli a necháme ho v igelitu chvíli odpočinout
  • Připravíme si tvarohovou náplň: do mísy k bílkům přidáme tvarohy, rum, citronovou kůru a sladidlo a společně vyšleháme ručním mixérem do hladka
  • Těsto rozválíme na podložce přes folii nebo pečící papír (aby se nelepilo na váleček) a přendáme ho do vymazané 26 cm dortové formy. Z těsta vytvoříme okraje sahající asi 1 cm pod okraj formy (jak je vidět na fotce, okraje jsou vysoké). Připravený korpus propícháme na několika místech vidličkou a odložíme do lednice
  • Připravíme si makovou náplň: Odměříme si 500 ml vody a sušené švestky s trochou vody rozmixujeme. Přendáme je do hrnce, přilijeme zbytek vody, přidáme mák, skořici, citornovou šťávu a kůru a rum. Uvaříme hustou kaši (vše společně provaříme na mírném plameni zakryté pokličkou asi 10 minut) a necháme vychladnout
  • Na korpus rovnoměrně rozetřeme skoro všechnu makovou náplň, necháme si asi tak 2 lžíce stranou
  • Na makovou vrstvu rozetřeme tvarohovou náplň a také si část tvarohu ponecháme
  • Zbylou makovou a tvarohovou náplň smícháme dohromady a tato tvarohovo maková náplň bude tvořit poslední vrstvu koláče
  • Koláč pečeme při 180°C asi 60 minut do zezlátnutí. Kdyby koláč moc hnědnul, teplotu snížíme
  • Upečený koláč necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté ho skladujeme zakrytý, aby neokoral a v chladu, aby se nezkazil :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Codymoyle Codymoyle | E-mail | Web | 27. listopadu 2017 v 13:17 | Reagovat

Only creative post will attract reader.I impressed in your post.I have one opinion is that your could include creative titles for your post.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama