290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Jablečný závin z jogurtového těsta

1. září 2017 v 18:29 |  Ostatní

  • CELOZRNNÝ
  • BEZ CUKRU
  • MINIMUM PŘIDANÉHO TUKU
Nutriční hodnoty na celý závin
1773 Kcal
48 g B
287 g S
46 g T

1/10
177 Kcal
5 g B
29 g S
5 g T

SUROVINY

TĚSTO

  • 200 g bílého jogurtu
  • 270 g špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžičky oleje
  • 1 žloutek (bílek zbude na potření závinu)
  • špetka soli

NÁPLŇ

  • 300 g jablek, oloupaných a nastrouhaných na plátky nebo nahrubo (já jsem to udělala půl na půl)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce mletého kokosu
  • skořice a rum dle chuti
  • 1 hrst libovolného sušeného ovoce, pokrájeného na malé kousky (rozinky, brusinky, meruňky, švestky…)
  • 1 hrst ořechů, nadrcených
  • volitelné sladidlo na případné doslazení jablek

POSTUP
  • V jedné míse smícháme jogurt, ocet, olej a žloutek
  • V druhé míse smícháme mouku se solí a kypřícím práškem
  • Do mísy s jogurtem přisypáváme mouku a za použití vařečky a později rukou vypracujeme vláčné těsto (v případě potřeby přisypeme mouku) S těstem moc dlouho nemanipulujeme, aby zbytečně neřídlo, a necháme ho odležet v lednici, zatímco si připravíme jablečnou náplň
  • Ve velké míse smícháme nastrouhaná jablka, skořici, rum, citronovou šťávu, ovoce, oříšky, kokos a případně osladíme
  • Těsto vyválíme na slabou placku mezi dvěma obdelníkovými kusy pečícího papíru (pečící papír - těsto - pečící papír) Po vyválení odstraníme horní kus papíru a doprostřed podél delší strany vyváleného těsta poklademe jablečnou náplň. Kratší strany pomocí papíru přehneme mírně směrem ke středu a delší strany opět pomocí papíru přehneme pěkně na těsno přes střed s jablečnou náplní. Pro lepší pochopení přidávám "super" grafickou, ale názornou ilustraci :D
  • Zavinutý závin přesuneme s pečícím papírem na plech, potřeme ho zbylým bílkem, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct na 180°C asi na 25 minut nebo do zezlátnutí (teplotu trouby případně snížíme)
  • Upečený závin necháme vychladnout a poté ho skladujeme přikrytý, aby neokoral
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | 2. září 2017 v 22:27 | Reagovat

Ta spaldova mouka je obycejna nebo celozrnna? :)

2 Michelangelka Michelangelka | 3. září 2017 v 9:22 | Reagovat

[1]: používám jedině celozrnnou :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama