290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Veganský dort s chia malinovým džemem a čokoládovým krémem

14. srpna 2017 v 9:12 |  Dorty

Přiznám se, že jsem při pohledu na recept na korpus bez vajec dostala trochu bobky z toho, co za výslednou placku tvářící se jako korpus nakonec vznikne :D K mému milému a velkému překvapení ale vznikly na oko dva fešné a vcelku i objemné korpusy, které se bez přítomnosti vajec nikterak nerozpadly, takže z toho nemusíte mít obavy.
"Ochudila" jsem původní recept o polovinu cukru a půl hrnku oleje, naopak jsem ho podle sebe obohatila o banán a rum.

  • VEGAN, bez vajec, bez laktozy
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU


Nutriční hodnoty celého dortu
2748 Kcal
367 g S
75,3 g B
97,5 g T

1/8 dortu
344 Kcal
46 g S
9,4 g B
12 g T

SUROVINY

korpus

  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky (230g)
  • ½ hrnku třtinového cukru (100g)
  • 2/3 hrnku kakaa (45g)
  • 1 velký hodně zralý banán (150g)
  • 1 hrnek mléka dle své volby
  • 1 hrnek horké kávy (připravené ze třech lžiček instantní kávy)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička soli

Chia džem

  • 500 g malin
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • javorový sirup nebo jiné sladidlo dle chuti

Čokoládový krém

  • 200 ml plnotučného kokosového mléka (s Light verzí to nebude fungovat, tak žádný blbiny ;D)
  • 80 g 70% čokolády


POSTUP

  • Nejprve, nejlépe den dopředu, si připravíme chia džem tak, že rozmačkané maliny smícháme s citronovou šťávou, osladíme a zamícháme do nich chia semínka. Necháme nabobtnat do konzistence džemu
  • Kokosové mléko zahřejeme a rozpustíme v něm čokoládu. Necháme zchladnout při pokojové teplotě a poté odložíme zchladit do lednice, aby došlo ke ztuhnutí
  • K přípravě korpusu v jedné míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek, sodu a sůl
  • V druhé míse smícháme mléko s octem, rozmačkaným banánem a rumem
  • Ve třetí míse rozšleháme ručním mixérem cukr s kávou a přilijeme tekutý obsah druhé misky
  • Do tekuté směsi za stálého šlehání přisypáváme obsah první misky se suchými ingrediencemi a výsledné těsto rozdělíme do dvou vymazaných 20 cm dortových forem
  • Pečeme na 180°C asi 25 minut. Hotový korpus se nelepí na špejli. Korpusy necháme zchladnout ve formě, poté oddělíme okraj forem a opatrně korpusy z forem vyndáme
  • Korpusy otočíme vzhůru nohama. První potřeme polovinou chia malinového džemu, přiklopíme druhým korpusem a také ho potřeme druhou polovinou džemu
  • Vyndáme z lednice ztuhlou čokoládu a ručním mixérem ji vyšleháme do hladkého hustého krému. Pokud by se nám zdálo, že je krém moc hustý a málo roztíratelný, přišleháme kokosové mléko. Krémem dort potřeme z vrchu a necháme ho stéci i po bocích dortu, uhladíme
  • Hotový dort necháme chladit v lednici nejlépe do druhého dne
  • TIP: Místo chia džemu můžete použít klasickou marmeládu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama