290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Dýňový dort s pudinkovým krémem

22. srpna 2017 v 22:58 |  Dorty

  • CELOZRNNÝ
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU
Nutriční hodnoty celého dortu
2716 Kcal
271 g S
81 g B
146 g T

1/10
272 Kcal
27 g S
8 g B
15 g T

SUROVINY

Korpus
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1 hrnek mletých ořechů (použila jsem mandle a vlašské ořechy, asi 120 g v nenamletém stavu)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • 3 lžíce jablečného pyré (nebo oleje)
  • 3 vejce
  • 1 a ½ hrnku dýňového pyré *
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky zázvoru
  • ¼ lžičky soli
* dýnové pyré připravíme tak, že dýni Hokaido nakrájímě na kostky a pečeme rozložené na pečícím papíře v troubě na 200°C do měkka. (Využijeme rozběhlou troubu třeba při pečení něčeho jiného) Dýni necháme zchladnout a rozmixujeme. Potřebné množství dýňového pyré v tomto receptu je připravené asi ze 400 g dýně v syrovém stavu

Krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • ¼ lžičky skořice
  • 100 g smetanového sýra (Palouček, Gervais, Mascarpone, Philldephia...)
  • Sladidlo dle chuti (použila jsem vanilkové flavdrops)
Dohotovení
  • Mleté oříšky a opražené mandlové plátky na ozdobu


POSTUP
  • V jedné míse smícháme suché suroviny - mouku, ořechy, sodu, kypřící prášek, sůl a koření
  • V jiné míse vyšleháme vejce s cukrem ručním mixérem do husté pěny, přidáme mléko, jablečné pyré a dýňové pyré
  • Nakonec přimícháme obsah mísy se suchými surovinami a těsto vlijeme do 22 cm dortové formy, boky i dno vysteleme pečícím papírem nebo formu vymažeme a těsto dáme péct na 180°C asi na 60 minut (zkoušíme v průběhu pečení špejlí, zda se už na ní těsto nelepí) Upečený korpus necháme vychladnout a dvakrát ho vodorovně prořízneme, abychom vytvořili tři dortová patra
  • Na krém si v mléku s rumem a skořicí uvaříme pudink a ještě do horkého pudinku zamícháme smetanový sýr. Osladíme dle chuti
  • Krémem rovnoměrně promažeme dortová patra a nakonec posypeme oříšky
  • Hotový dort necháme proležet v chladu nejlépe do druhého dne
  • TIP: lze vynechat přípravu krému a podle receptu připravit třeba stejně tak výbornou buchtu na plech :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama