290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Ořechový koláč s černým rybízem a smetanovým krémem

Pondělí v 11:06 |  Koláče
  • BEZ MÁSLA
  • CELOZRNNÝ
Mým cílem bylo dopracovat se k těstu, ve kterém nemusí být máslo a aby ani tak neztratilo na své hřehkosti a dobré chuti. Povedlo se!
Místo másla jsem použila malé množstvé zakysané smetany a oleje a o zbytek parády se postaraly vlašské ořechy. Se syrovým těstem se parádně pracuje, je vláčné, nelepí se na podložku a jde dobře vyválet. Na své křupavosti po upečení trochu ztrácí kvůli množství mokrého ovoce, které do těsta pustí šťávu, ale alespoň se člověk při konzumaci nedusí :D
Rozhodně se k tomuto těstu budu při podobných typech koláčů vracet :)
Tenhle díky své černo rybízové vrstvě uspokojí ty, kteří preferují ovocné moučníky a krémová vrstva zas potěší "krémoholiky". No a skloubení toho všeho s ořechovou krustou vytváří lahodný a osvěžující letní koláč.




SUROVINY

těsto
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g vlašských ořechů, namletých
  • 100 g zakysané smetany
  • 40 g třtinového moučkového cukru
  • 2 lžíce ořechového oleje
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
náplň
  • 250 g černého rybízu
  • 2 jablka, oloupaná a pokrájená na malé kostičky
  • hrst brusinek, namočených předem v rumu
  • 1 lžíce citronové štávy
  • špetka muškátového oříšku
  • skořice dle chuti
  • třtinový cukr dle chuti
krém
  • 200 g zakysané smetany
  • 140g (balení) řeckého jogurtu Skyr
  • pár kapek citronové šťávy a trocha rumu
  • sladidlo dle chuti (použila jsem med a vanilkové flavdrops)

POSTUP
  • Mouku, mleté ořechy, cukr, kypřící prášek a špetku soli smícháme v míse a doprostřed vklepneme žloutek, přidáme zakysanou smetanu a olej a vypracujeme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici
  • V jiné míse smícháme jablka, rybíz, brusinky i s trochou rumu, ve kterém se máčely, ochutíme skořicí, muškátovým oříškem a citronovou šťávou a osladíme dle chuti (já jsem ovoce jen mírně posypala třtinovým cukrem). Pokud ovoce pustí šťávu, slijeme ji
  • Z těsto vyválíme kruhový tvar a přeneseme ho do vymazané dortové formy (26 cm) tak, abyste vytvořili i vysoké okraje * a těsto na vícero místech propícháme vidličkou
  • Ovocnou náplň rozprostřeme po obvodu formy a mírně ji utlačíme
  • Koláč dáme péct na 180°C asi 40 minut (kdyby začal moc zlátnout, teplotu stáhněte)
  • Upečený koláč necháme vychladnout při pokojové teplotě (proces chladnutí urychlíme, když odepneme okraj dortové formy)
  • Na vychladlý koláč rozprostřeme krém připravený smícháním uvedených surovin a celý koláč necháme v chladu proležet do druhého dne
Pozn.: * Používám silikonovou podložku, ze které se těsto do formy snadno přendavá. Pokud nemáte podložku, můžete těsto vyválet na pečícím papíře a snadno s ním tak manipulovat. Celou podložku (papír) s těstem zvednete a vzhůru nohama ho převrátíte do formy :)




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama