290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Falešný banoffee koláč s kokosovým krémem

26. července 2017 v 10:06 |  Koláče

Tenhle "Banoffák" je z mého názvu falešný proto, že se od originálu značně liší, ale na chuti mu to rozhodně neubírá.
Já jsem ještě neměla tu čest ochutnat toho pravého, se sušenkovým korpusem spojeným máslem, poctivým karamelem z másla a cukru a šlehačkového krému. Takže výsledkem receptu uvedeného níže je asi úplně jiný nový koláč, ale je založený na něčem již existujícím, a tak jsem pro něj nevymýšlela žádný originální název.
Je samozřejmě výrazně "ozdravěný" :) Ale je tak dobrý, že budete mít co dělat, abyste ho nespořádali půlku, což by ve výsledku vyšlo asi nastejno, jako kdybyste si dali jeden kousek toho pravého :D

Jedná se o nepečený koláč s "karamelovou" vrstvou vyrobenou z roxmixovaných datlí, na které jsou poskládané banány a tvarohovo kokosový krém.
Doko kombo.
  • BEZ PŘIDANÉHO CUKRU
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU
  • CELOZRNNÝ


SUROVINY
na 28 cm koláčovou formu

korpus
  • 260 g sušenek BeBe rodinné cereální = 2 balení (nebo jiné oblíbené sušenky)
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžíce arašídového másla
  • mléko dle potřeby
falešný karamel
  • 250 g sušených datlí bez pecky, namočených předem ve vodě, aby změkly
  • 1/4 lžičky himalájské soli
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička rumu
krém
  • 280 g sýru Gervais LightLife nebo bílého řeckého jogurtu Skyr (nebo jiný tvaroh)
  • 300 ml kokosového mléka Light
  • 1 balení pudinkového prášku s kokosovou příchutí bez vaření Dr.Oetker
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky rumu
  • sladidlo dle chuti (použila jsem banánové flavdrops)
+ 3 velké banány, vodorovně na dvakrát prokrojené, aby z jednoho banánu vznikly tři plátky

dokončení
  • kakao na posypání, banánové plátky, kokosové plátky ...

POSTUP
  • Na přípravu korpusu si v mixéru rozmixujeme sušenky a ovesné vločky. Arašídové máslo dáme do hrnečku, přidáme k němu trochu mléka a dáme ohřát do mikrovlnky, aby se suroviny rozpuštěním propojily. Směs smícháme se sušenkami a rukama vytvoříme mírně lepivou směs za pomocí přidávání mléka dle potřeby. "Drobenku" přendáme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili potravinovou folií a upěchujeme ji rukama po celém obvodu formy a vytvoříme i okraje. Dáme zatím do lednice. Krustu můžeme dát i do trouby predpéct, ale to samozřejmě bez folie, jen ve vymazane formě. Tento krok není nutný, ale zajistí delší trvanlivost koláče
  • Na kokosový krém si dáme do mísy smetanový sýr nebo řecký jogurt či tvaroh, kokosové mléko, rum, citronovou šťávu a sladidlo a vše rozmícháme ručním šlehačem. Za stálého šlehání pak přisypáváme pudinkový prášek a šleháme, až směs zhoustne
  • Na falešný karamel si přendáme do mixéru namočené datle i s vodou, ve které se máčely (raději míň, podle potřeby přiléváme), přidáme sůl, rum, skořici a citronovou šťávu a rozmixujeme v hladký krém. Vodu přidáváme dle konzistence, aby byl výsledný datlový krém lehce roztíratelný, ale ne moc tekutý. Krém rozetřeme na připravený korpus
  • Banánové plátky naskládáme na datlový krém a lehce je do něho přitlačíme
  • Banány zakryjeme připraveným kokosovým krémem
  • Hotový koláč posypeme přes sítko kakaem, ozdobíme kokosovými či banánovými plátky a necháme jej proležet a chladit v lednici nejlépe do druhého dne


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama