290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Mrkvový dort s domácí fíkovou "marmeládou" a tvarohovým krémem

30. dubna 2017 v 19:25 |  Dorty
  • CELOZRNNÝ
  • BEZ PŘIDANÉHO TUKU


SUROVINY

těsto
  • 3 hrnky špaldové mouky
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek acidofilního mléka (podmáslí, kefíru)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů (použila jsem vlašské a lískové)
  • 3 vejce
  • 3 lžíce horké vody
  • 2 lžičky citronové štávy
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
krém
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 100 g smetanového sýra (President, Lučina, Philadephia, Mascarpone, Pomazánkové máslo...)
  • 1 lžíce javorového sirupu *
  • pár kapek citronové šťávy
*krém nemusí být tolik sladký díky fíkové "marmeládě", kterou je promazaný. Můžete samozřejmě osladit dle svého uvážení.

fíková "marmeláda"
  • 250 g sušených fíků
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička rumu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli

POSTUP
  1. Příprava těsta: V jedné míse smícháme mouku s jedlou sodou, solí, kořením a nasekanými ořechy. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem a postupně zašleháme horkou vodu. Za stálého míchání přilijeme acidofilní mléko, přidáme nastrouhanou mrkev zakáplou citronovou šťávou a přisypeme obsah mísy s moukou. Těsto přendáme do dortové formy (24 cm), jejíž dno i boky jsme si vyložili pečícím papírem. Pečeme na 170°C asi 60 minut, až se těsto nelepí na špejli. Dort necháme zcela vychladnout
  2. Příprava krému: V míse si smícháme uvedené suroviny na krém
  3. Příprava fíkové "marmelády": Sušené fíky dáme do misky a zalijeme je horkou vodou tak, aby byly ponořené. Necháme chvilku odstát. Až fíky změknou, vodu slijeme (necháme si jí na případné doředění) a rozmixujeme je spolu se skořicí, solí, citronovou šťávou a rumem na hladkou roztíratelnou pastu. V případě potřeby přilijeme vodu, ve které se máčely.
  4. Zhotovení dortu: Upečený dort prořízneme vodorovně na tři díly (nebo jak se nám to povede). První patro pomažeme fíkovou "marmeládou", natřeme částí krému a přiklopíme druhým patrem dortu, které mírně přitlačíme. Postup opakujeme a celý dort zakončíme krémovou vrstvou na vrchu
    Pozn.: Pokud se vám korpus při pečení nahoře vypoulí, můžete ho seříznout do rovna a odřezky rozdrobit na závěrečné ozdobení ;)
  5. Hotový dort necháme proležet do druhého dne

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sabča Sabča | Web | 30. dubna 2017 v 19:38 | Reagovat

prosím podívejte se na můj blog
díky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama