Podle názvu (mirabelky, lidově špendlíky) nemusí hned každý vědět, o co jde, ale když tohle ovoce uvidíte, určitě ho poznáte :)
Kuličky velikosti větších třešní múžou být žluté nebo tmavě červené až do modra. Používají se přímo na jídlo i pro zpracování na kompoty, marmelády nebo se z nich dělá pálenka :P Zůstaňme však u pečení a pojďme na ten koláč :))


SUROVINY
na ovocnou vrstvu
- 2 velké hrsti špendlíků ( = mirabelek) vypeckovaných
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce kokosového oleje (másla)
na těsto
- 200g špaldové mouky
- 100g zakysané smetany nebo bílého jogurtu (kdo se toho nebojí, použije máslo)
- 100g medu
- 3 vejce
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička skořice, perníkového koření a pečící sody
- špetka soli
POSTUP
- V hrnci opečeme na kokosovém oleji (másle) mirabelky společně s cukrem, necháme chvíli povařit, až ovoce pustí šťávu a trochu zhoustne. Dáme stranou vychladit
- Na těsto si vyšleháme vejce s jogurtem, medem a rumem a postupně přisypeme mouku smíchanou se vším kořením a sodou
- Dortovou formu vymažeme a obalíme alobalem (aby případně nevytekla šťáva okolo)
- Na na dno formy rozprostřeme rozvar z mirabelek a zalijeme ho připraveným těstem těstem
- Pečeme na 180°C 20 minut, poté troubu zmírníme na 160°C a dopečeme
- Koláč necháme zchladnout a opatrně ho překlopíme (můžeme si dopomoci nožem)
- TIP: podáváme se smetanou nebo jogurtem :)
- TIP2: Přístě bych dala asi polovinu těsto do formy, na to mirabelkový rozvar a zalila zbytkem těsta (aby byla "náplň" uvnitř) tak to můžete vyzkoušet za mě :))

Vypadá parádně :) !
,ale zase se mi skvěle běhá
!) takže ho musím prubnout
!
Špendlíky nám rostou podél silnice kterou chodím každý den domů ( protože bydlím v takovým zapadákově a nejezdí sem ani bus