290147-1SsiZc1415332786.jpg (1000×1031)

Carrot cake - Mrkvový dort

1. února 2015 v 19:14 |  Dorty


Chystala jsem se na něj už strašně dlouho, ale vždycky to skončilo u jablek místo u mrkve :D Ale konečně jsem zabrousila do sklepa, vydrbala ty špindíry a dala se do toho. Aktuální chuť kupovaných mrkví mě totiž vůbec neuspokuje :D, tak jsem vzala ještě z vlastnopěstitelského zdroje :D



dortová forma

SUROVINY

Na těsto:
  • 450g najemno nastrouhané mkrve
  • 120g mletých vlašských ořechů
  • 280g celozrnné mouky (použila jsem špaldovou)
  • 150g třtinového cukru
  • 150g zakysané smetany nebo jogurtu
  • 50ml oleje (použila jsem lískooříškový)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (nebo čerstvá vanilka či nahraďte část cukru vanilkovým)
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 3 vejce
Na krém:
  • 250g tvarohu
  • 200g zakysané smetany
  • citronová šťáva
  • rum (ten aby mi někde chyběl :D )
  • trocha vanilkového pudingu bez vaření (Dr. Oetker) - aby nebyl krém příliš řídký
  • sladidlo dle chuti
Na ozdobení
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst lískových ořechů
  • lžíčka medu
    oříšky jsem po upečení dortu na chvilku šoupla do vyplé trouby opražit, přidá jim to na chuti :)
POSTUP
  • V jedné míse vyšleháme vejce, cukr, olej, zakysanou smetanu, citronovou šťávu a vanilkový extrakt
  • V druhé míse si smícháme mouku s ořechy, kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, muškátovým oříškem, zázvorem a solí
  • Do mísy s tekutými ingrediencemi přidáme nastroihanou mrkev, promícháme a po částech zamícháváme sypkou směs
  • těsto vlejeme do vymazané dortové formy a pečeme ze začátku na 180°C a pak stáhenem na 150°C a pečeme asi 1 hodinu (zkoušíme špejlí - když se těsto nelepí, je hotovo)
  • Nechte vychladnout, prořázněte vejpůl a potřete krémem, přiklopte a potřete zbytkem krému i vršek.
  • Nakonec ozdobte oříšky a pokapejte medem
  • Nechte rozležet v chladu do druhého dne :)


Originál ve Starbucks či v jiné kavárně jsem sice neměla, ale troufám si říct, že se s ním tenhle kousek může rovnat ba dokonce ho i překonat :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 neweresth neweresth | Web | 1. února 2015 v 19:32 | Reagovat

Mňam, ten vypadá dokonale, ještě že se ti tentokrát povedlo dojít až k té mrkvi. Mmm, jednou jsem měla mrkvový a byl dokonalý!

2 eS* eS* | Web | 2. února 2015 v 14:19 | Reagovat

Vypadá fakt skvěle a určitě ještě lépe chutná! :)

3 Perrie Perrie | Web | 2. února 2015 v 16:38 | Reagovat

achjo! :D Zrovna tak skvělý dezert a je tak složitý! Jak má něco jak 10 ingrediencí, nechce se mi do toho :D ale asi se přemůžu.. vypadá dokonale!!
Přesně tak :D jinak už jsem zkusila tu pohanko-tofu sekanou podle tebe :))

4 Andullie Andullie | Web | 3. února 2015 v 9:57 | Reagovat

Nejlepší! Tenhle dort je prostě nejlepší :D

5 Perrie Perrie | Web | 3. února 2015 v 18:54 | Reagovat

Zmínila jsem si v článku :) byla na večeři ve čtvrtek. Byla moc dobrá, jen jsem musela dát hodně koření:)

6 Zuzana Zuzana | 4. března 2016 v 14:09 | Reagovat

Tvaroh kostku nebo slehany( vanicku)? Diky

7 Michelangelka Michelangelka | 8. března 2016 v 20:45 | Reagovat

[6]: vaničkový :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama